Middel tegen kaalheid

Er is een middel tegen kaalheid

Er is een middel tegen kaalheid

Kaal is cool, maar geef mij maar haar

Haaruitval bij mannen komt zo vaak voor dat het de handigste oplossing lijkt om kaal dan maar uit te roepen tot cool: geen haar of je hoofd heel kort scheren, hippe bril, opmerkelijke schoenen en je bent al bijna helemaal trendy gekleed.

Het is dé manier om maar het beste maken van een schijnbaar hopeloze zaak: de meeste mannen maken toch liever indruk met schitterend haar, dan met een trendy kaal hoofd. Dat is altijd al zo geweest, het zoeken naar een middel tegen kaalheid is dan ook een activiteit die mensen al duizenden jaren bezighoudt.

Hoe komt het eigenlijk?

Het ene kaal is overigens het andere niet. Er zijn verschillende soorten kaalheid. Er zijn ziektes die kaalheid veroorzaken en bekend is dat de behandeling tegen kanker ook kan leiden tot haaruitval. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval heeft echter niets met ziekte te maken, maar is erfelijk en wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen: androgenen. Vandaar de Latijnse term ‘alopecia androgenetica’. Het hormoon dat met name verantwoordelijk is voor haaruitval is dihydrotestosteron (DHT), dit hecht zich aan receptoren van de cellen van de haarzakjes. De haarzakjes (follikels) zijn het onderdeel van ons haar waar het allemaal om draait, want alleen dat deel leeft. Het haar zelf is een soort afvalproduct. Hoe beter we voor onze haarzakjes zorgen hoe beter ons haar er aan dus toe is.

De haarzakjes raken door het contact met DHT als het ware in de war, ze doen bun werk niet meer goed. De haargroeifase wordt korter, de haarzakjes verschrompelen en produceren alleen nog maar bijna onzichtbaar kleine haartjes, minihaartjes. Daar is dan ook de mooie wetenschappelijke term: ‘miniaturiseren van het haar’ voor bedacht.

Alleen bovenop het hoofd hebben de haren androgeenreceptoren, ofwel antennes om dit mannelijke hormoon aan te trekken. Daarom worden mannen vooral op de kruin en daaromheen kaal. Men is er nog niet achter waarom de haarzakjes van slag raken als zij in aanraking komen met dat hormoon. Wel is duidelijk dat deze vorm van kaalheid bij de meeste mensen erfelijk is. Bij mannen begint haaruitval meestal bij de slapen of op de kruin en bij vrouwen bij de scheiding. Vrouwen hebben ook last van haaruitval, maar minder en meestal ook veel later dan mannen, bij wie dit soms al begint voor zij dertig jaar oud zijn.

Kun je iets doen aan kaalheid?

Al duizenden jaren zoeken we naar een middel tegen kaalheid. De Romeinen smeerden (waarschijnlijk tevergeefs) hun schedel in met een mengsel van kruiden, wijn, peper en rattenpoep. Dat was nog een mild middel, want er werden in die tijd ook smeersels van dierlijke urine, teer en zwavel verkocht. Ongeveer honderd jaar geleden vermoedde men dat een slechte doorbloeding van de schedel de oorzaak was van haaruitval. Een soort elektrische gootsteenontstopper werd op het hoofd geplaatst om met geweld bloed naar het hoofd te zuigen en op die manier de haaruitval te behandelen. Een Nederlands huismiddeltje wat door goedgelovige mensen – die de schrijver dezes persoonlijk kent – werd toegepast is kippenvet. Koop een kippenpoot bij de poelier, snijd het vet eraf en smeer daarmee je hoofd in. Tijdje laten zitten. Afwassen: nog steeds geen haar. Herhalen: zinloos.

In het algemeen lijkt men te denken: als het maar onsmakelijk en akelig is en enigszins stinkt, dan zal het wel helpen. Gelukkig blijken ‘akelig’, ‘stank’ en ‘onsmakelijk’ niet de sleutelwoorden te zijn voor een succesvol middel tegen kaalheid. Het kan anders!

Is het mogelijk de haargroei te stimuleren?

Op plaatsen waar de haren met wortel en al verdwenen zijn kun je alleen nog met haartransplantatie weer een nieuw begin maken. Maar als je er op tijd bij bent, als je merkt dat je haar dunner begint te worden, kun je de haaruitval nog behandelen, zodat het in elk geval niet erger wordt. Middelen tegen haaruitval die tegenwoordig veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Propecia en Regaine (tijdelijk niet leverbaar)

propecia

propecia

Propecia bestellen

Gelukkig is de tijd voorbij waarin wij onze toevlucht moesten zoeken bij rattenpoep, kippenvet, of een elektrische zuignap op het hoofd. Bij mannen tot ongeveer 41 jaar oud remt Propecia als het ware de ‘verwarring’ van de haarzakjes die wij hierboven bespraken af, zodat tempo van het haarverlies in elk geval omlaag gaat. Bovendien wordt de haargroei erdoor bevorderd. Propecia bevat de werkzame stof finasteride. Het is een medicijn waarvan je dagelijks 1 milligram inneemt. Finasterine zorgt ervoor dat er gemiddeld ongeveer 70 % minder testosteron wordt omgezet in DHT (dihydrotestosteron). DHT is de stof die veroorzaakt dat de haarzakjes niet meer goed functioneren. Propecia bestellen zou dus zomaar een verstandig idee kunnen zijn!

Geen zuignap meer nodig: er is nu Regaine

Ondanks alles waren de bedenkers van de zuignap om de bloedcirculatie te bevorderen wellicht toch op het juiste spoor. De uitvinders van het middel Regaine gaan er, net als zij, van uit dat een verbeterde bloedcirculatie de haargroei kan bevorderen. De werkzame stof in Regaine is minoxidil, het is een middel tegen erfelijke haaruitval. Het verbetert de bloedstroom naar de haarzakjes, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd en verlengd. Oorspronkelijk is het een medicijn tegen hoge bloeddruk. Overmatige haargroei bleek een bijwerking te zijn. Als je dit middel als lotion gebruikt kan het de haargroei verbeteren. Regaine is tijdelijk niet leverbaar.

Ben je erfelijk niet gezegend met fraai verleidelijk haar dat gewoon vanzelf helemaal niet uitvalt, dan kun je tegenwoordig je haargroei dus weer op peil brengen met hulp van middelen als transplantatie, Propecia of Regaine.

Kies je echter liever voor trendy kaal, schaf dan ook meteen een bril met hip montuur en puntschoenen aan, anders ben je gewoon kaal – en voor je het weet komt je vriendin met de gootsteenontstopper aanzetten, omdat ze dit artikel gelezen heeft en het toch eens wil proberen. Misschien toch maar beter vast Propecia of Regaine bestellen…